First, Lets talk about how to make it :
Bahan-bahan ( dalam 9 orang )
4 cawan tepung beras pulut
air
sedikit kapur makan
secubit garam
pewarna hijau @ daun pandan
Untuk Kuah :
Santan ( setengah biji kelapa )
gula
1 sudu makan halba
garam
daun pandan
Cara-Cara

4 cawan tepung beras pulut
air
sedikit kapur makan
secubit garam
pewarna hijau @ daun pandan
Untuk Kuah :
Santan ( setengah biji kelapa )
gula
1 sudu makan halba
garam
daun pandan
Cara-Cara
- Masukkan sedikit air kedalam bekas, sedikit kapur makan bersama secubit garam serta pewarna, kacau...
- Masukkan tepung sedikit-sedikit sambil gaul menjadi doh dan tidak melekat pada tangan. Air mengikut adunan.
- Panad air sehingga mendidih, gentel doh dan masukkan kedalam air. Ianya masak cukup apabila timbul keatas. Apabila timbul, cedok dan masukkan kedalam air sejuk.
- Kuah --> Masukkan semua bahan kedalam periuk, masak hingga mendidih.
- Makan bersama doh yang dah masak tadi bersama.
Rujukan bersama: Internet dan my mom!
Now lets talk about why its became my Igauan siang hari.
First, dah mimpi-mimpi pasal nak makan tapi kecewa kerana ketiadaan bahan yang menyedapkan dia, satu daun pandan, dua, tepung beras pulut. And then, terlampau excited dan berharap apabila jumpa bahan-bahan berkenaan didalam laman web shopping sakan China, lalu order untuk dihantar ke asrama di Beijing ini. And then, sehari kemudian penjual call kata dia tak dapat nak poskan daun pandan atas kerunsingan dan kepastian bahan itu akan rosak apabila sampai kerana Beijing terlalu jauh daripada tempat asalnya, GuangZhou. Terpaksa batalkan tempahan.
Masih lagi bermimpi di siang hari untuk merasa butir nangka ini. Masih lagi, berangan...
If only theres a way my lovely Rabb... Please let me stop thinking about this.
No comments:
Post a Comment